Kao nova opština, Milići se mogu pohvaliti sa značajnim kulturnim obilježjima. Danas su oni u kulturnoj sferi prepoznatljivi po tradicionalnoj manifestaciji „Avgustovski dani kulture i sporta“. Ova manifestacija održava se tokom avgusta svake godine i okuplja brojne učesnike i posjetitelje kako iz Milića tako i iz drugih opština.

View the embedded image gallery online at:
http://opstinamilici.org/index.php/kultura#sigFreeIdb89dedd0d6

Najznačajniji kulturni objekat je Dom rudara koji pruža mogućnosti za održavanje raznolikih programa (kino i pozorišne predstave, izložbe). Kapacitet ovog objekta iznosi 300 mjesta sto ga svrstava u jedan od najfunkcionalnijih ove vrste u Republici Srpskoj. U okviru njega funkcioniše i Narodna biblioteka koja raspolaže sa preko dvadeset tri hiljade naslova i predstavlja dio sistema biblioteke Republike Srpske. Znacajno mjesto kulturnh dešavanja je i ljetna pozornica, pruzajući mogucnost organizovanja kvalitetnih koncerata, skupova. U opštinskom centru djeluje i kulturno umjetničko društvo „Branko Radičević“.

View the embedded image gallery online at:
http://opstinamilici.org/index.php/kultura#sigFreeId7e5bf5a52c

Jedini zaštićenji spomenik kulture u ovoj opštini do 1992. godine bila je Musa-pašina dzamija u Novoj Kasabi. Pored ove dzamije republicki Zavod je evidentirao još nekoliko spomenika kulture iz osmanskog perioda:

  • Srpsko-pravoslavno groblje, Milići (preko 100 kamenih nadgrobnih spomenika)
  • Groblje Musa-pašine dzamije Nova Kasaba
  • Mezerluci-muslimansko groblje Nova Kasaba.

Kao kulturno nasljeđe bitno je istaći Komić grad-tvrđavu, koju je sredinom XV vijeka izgradila srpska despotica Jerina žena Đurđa Brankovića. Na nekim lokalitetim pronađen je značajan broj stećaka čija starost datira iz XII vijeka, što svjedoči o životu na ovim prostorima iz tog vremena.