joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

01.04.2024.

Trodnevna manifestacija povodom obilježavanja Dana opštine Milići počela je u subotu, 30.marta 2024.godine, kulturno-zabavnim programom u Domu rudara.

Mnogobrojnoj publici predstavili su se mališani iz PU „Poletarac“, kao i učenici OŠ „Aleksa Jakšić“ i SŠC „Milutin Milanković“ sa pjesmom, plesom, recitacijama i instrumentalnim izvođenjem. Talentovani učenici SŠC Sergej Kaldesić i Vladimir Erić sugrađanima su prezentovali aplikaciju „AR-TUR“, s kojom su osvojili prvo mjesto na regionalnom MTEL app takmičenju. Povodom 32.godine od osnivanja opštine Milići premijerno je prikazan promotivni film, a program je zatvorio KUD „Prota Matija Popović“ sa igrama iz zapadne Srbije.

Rukovodstvo Opštinske uprave Milići i predstavnici Opštinske boračke organizacije zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, 31.marta 2024.godine, položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Nakon toga održana je Svečana sjednica Skupštine opštine u amfiteatru SŠC „Milutin Milanković“, a prisutnima su se obratili predsjednik SO Milići Predrag Sušić, načelnik opštine Marko Savić i premijer Radovan Višković.

Načelnik opštine Milići Marko Savić čestitao je svim građanima opštine Milići Dan opštine. „U protekle tri godine uspjeli smo da uradimo mnogo, što kroz direktne investicije, što uz nesebičnu podršku Vlade Republike Srpske. Razvojem industrijskih zona otvorena su 144 radna mjesta kroz četiri preduzeća, kao odgovor na dva ključna problema a to su odliv stanovništva i nezaposlenost. Kao lokalna uprava uspjeli smo da stabilizujemo finansije i budžet opštine, jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica u kojoj sva javna preduzeća posluju pozitivno. Sigurno da moramo nastaviti još snažnije sa realizacijom ovih aktivnosti, kako bi se napravio bolji ambijent i da Milići budu sredina za život modernih mladih porodica. Otvaranje Milića ka novim investicijama bilo je nasušno i neophodno radi opstanka stanovništva i osvježenja privrednog ambijenta. Komunalna infrastruktura je na istorijskom maksimumu, prije svega zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, jer male lokalne zajednice poput Milića nemaju kapacitete da u svojim budžetima realizuju neke kapitalne projekte. Vidimo i da se završava zgrada opštine Milići u koju je Vlada Republike Srpske uložila tri miliona KM, reguliše se korito obale Studenog Jadra gdje je predviđena i izgradnja pješačke staze, čija je vrijednost 1,8 miliona KM, posredstvom “Voda Srpske” i Vlade Srpske. Želim da spomenem da je 231 borac položio život u temelj očuvanja opštine Milići i stvaranje Republike Srpske, vječna im slava i hvala”, rekao je načelnik u svom obraćanju medijima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u svom obraćanju čestitao je Dan opštine i istakao da su Milići lokalna zajednica koja se gradi i razvija i u kojoj se traga za novim idejama i privrednim rješenjima za zapošljavanje ljudi i omogućavanje da ostanu u svom mjestu.  “Svi projekti koji se trenutno realizuju u Milićima, investicija su Vlade Republike Srpske.Jedan od kapitalnih projekata za ovu lokalnu zajednicu biće kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, investicija vrijedna preko 7 miliona KM. Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici u petak, 29. marta, donijela je odluku da u Miliće investira oko 900.000 KM za izgradnju još jedne hale u Poslovnoj zoni "Podgora" i oko 250.000 KM za renoviranje i proširenje obdaništa "Poletarac", tako da se do septembra dođe u poziciju da nema liste čekanja djece za vrtić.
Ovom prilikom zahvalio bih se svom kolegi Igoru Miroviću, predsjedniku Pokrajinske vlade Vojvodine, koji je za prvi objekat u Poslovnoj zoni “Podgora” izdvojio 250.000 evra, a Vlada Republike Srpske oko 1,3 miliona KM. Predračunska cijena za drugu halu je oko 1,4 miliona KM. Vlada Vojvodine odlučila je da učestvuje sa oko 350.000 evra u tom projektu”, rekao je premijer Višković

Obilježavanje Dana opštine Milići biće završeno u srijedu, 3.aprila 2024.godine, smotrom sportista i dodjelom nagrada i priznanja najboljim sportistima u 2023.godini.