Opština Milići se može pohvaliti značajnim kulturnim obilježjima. Danas su oni u kulturnoj sferi prepoznatljivi po tradicionalnoj manifestaciji „Avgustovski dani kulture i sporta“. Ova manifestacija održava se tokom avgusta svake godine i okuplja brojne učesnike i posjetioce, kako iz Milića tako i iz drugih opština. Značajno mjesto u kulturnim dešavanjima ima Kompanija "Boksit" a.d. Milići, koja organizuje "LJetni festival kulture i sporta Milići" u periodu od juna do avgusta.

View the embedded image gallery online at:
https://opstinamilici.org/index.php/kultura#sigFreeIdb89dedd0d6

Najznačajniji kulturni objekat je Dom rudara koji pruža mogućnosti za održavanje raznolikih programa ( kino i pozorišne predstave, izložbe ). Kapacitet ovog objekta iznosi 300 mjesta sto ga svrstava u jedan od najfunkcionalnijih ove vrste u Republici Srpskoj. U okviru njega funkcioniše i Narodna biblioteka koja raspolaže sa 26.617 naslova i predstavlja dio sistema biblioteke Republike Srpske. Značajna mjesta kulturnih dešavanja su Muzej rudarstva, Park velikana i ljetna pozornica, pružajući mogućnost organizovanja kvalitetnih koncerata, skupova. U okviru Kompanije "Boksit" a.d. Milići djeluje i kulturno umjetničko društvo "Boksit" koje broji 130 članova, a koji u svom sastavu ima folklornu sekciju, kamerni hor i orkestar.

View the embedded image gallery online at:
https://opstinamilici.org/index.php/kultura#sigFreeId7e5bf5a52c

Jedini zaštićenji spomenik kulture u ovoj opštini do 1992. godine bila je Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi. Pored ove džamije republički Zavod je evidentirao još nekoliko spomenika kulture iz osmanskog perioda:

  • Srpsko - pravoslavno groblje, Milići ( preko 100 kamenih nadgrobnih spomenika ),
  • Groblje Musa-pašine džamije Nova Kasaba i 
  • Mezerluci  - muslimansko groblje Nova Kasaba.

Kao kulturno nasljeđe bitno je istaći Komić grad - tvrđavu, koju je sredinom 15. vijeka izgradila srpska despotica Jerina, žena Đurđa Brankovića. Na nekim lokalitetima pronađen je značajan broj stećaka čija starost datira iz 12. vijeka, što svjedoči o životu na ovim prostorima iz tog vremena.