joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

10.01.2024.

Služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje u Milićima, obilježen je 9.januar – Dan Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji, koja je održana 9.januara 2024.godine u Domu rudara, mnogobrojnoj publici predstavili su se hor OŠ „Aleksa Jakšić“, djeca iz PU „Poletarac“, pjesnik Goran Vitić, protojerej Bogdan Stjepanović, učenici SŠC „Milutin Milanković“ Ivana Durmić i Nikola Pajić kao recitatori, Željka Stanišić sa muzičkom numerom, kao i KUD „Prota Matija Popović“ iz Milića. Voditelj programa bio je učenik SŠC „Milutin Milanković“ Nikola Lazarević.

Načelnik opštine Milići Marko Savić čestitao je svim građanima opštine Milići i Republike Srpske Dan Republike Srpske. „Mi ne možemo dan i rođendan Republike Srpske proslavljati kada nekome to odgovara, ona je stvorena 9.januara 1992.godine. Ono što je činjenica i pretpostavljam da smeta onima koji to osporavaju je da je Republika Srpska stvorena u miru, uz pomoć legitimnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti tadašnje BiH. Još jednom bih odao počast svim onim koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, naravno da se zahvalim svim onim koji su na drugi način uložili sebe, jer dok imamo Republiku Srpsku imaćemo i slobodu i bitisanje ovdje i zbog toga poštujmo ovaj praznik“, rekao je načelnik Marko Savić u svom obraćanju medijima.

Goran Vitić, pjesnik porjeklom iz Milića rekao je da je pjesma „Republiko moja Srpska“, koja je napisana 2008.godine, premijerno izvedena u Milićima. „Imali smo sreću da upoznamo i Bogdana Stjepanovića, protojereja, koji je sa svojim lepim vokalom izneo dostojanstveno pesmu, a posebno zadovoljstvo mi predstavlja što je premijerno izvedena u mom rodnom mestu“, izjavio je Goran Vitić.

Narodno veselje nastavljeno je na Trgu rudara uz muziku, posluženje i vatromet.