joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

03.04.2023.

U kabinetu načelnika opštine Milići danas je održan sastanak sa sekretarima Ruske Federacije u BiH. Sastanku su prisustvovali pored načelnika opštine Marka Savića, sekretari Jurij Pičugin i Dmitrij Lukašev, predsjednik Skupštine opštine Milići Predrag Sušić, zamjenik načelnika Danijel Kukić, sekretar SO Milići Mirko Savić i predsjednik udruženja „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović.

„U petak smo povodom obilježavanja Dana opštine Milići ugostili ambasadora Ruske Federacije u BiH gospodina Igora Kalabuhova i donio nam je lijepe vijesti vezane za inicijativu za bratimljenje sa nekim gradom u Rusiji, a to je grad Novouljanovsk. Danas smo sa sekretarima dogovarali tehničke detalje realizacije ove aktivnosti, a imali smo i priliku da u hramu svetog oca Nikolaja u Milićima borave freskopisci koji su tehnički sagledali potrebu za tim, kako bi se pripremili da na ljeto otpočnu freskopisanje u hramu. Naši dogovori nisu ostali mrtvo slovo na papiru, imamo obostani interes da povežemo ljude radi ostvarivanja kulturne, društvene, obrazovne i privredne saradnje. Simboličan poklon je uručen u saradnji opštine Milići i Istočne alternative, u donaciji 120 pari vunenih čarapa za narod Donbasa“, rekao je načelnik opštine Marko Savić.

Jurij Pičugin, prvi sekretar ambasade Rusije za naučnu i kulturnu saradnju, izrazio je veliku čast i zadovoljstvo da prisustvuje prijemu kod načelnika opštine Milići. „Povod današnjeg sastanka je nastavak razgovora koji su bili vođeni  od strane ambasadora prilikom njegovog dolaska  povodom obilježavanja Dana opštine. Ja koristim ovu priliku da još jednom čestitam rukovodstvu opštine i mještanima Milića Dan opštine. Sada smo razgovarali o konkretizaciji naše saradnje, uspostavljanju pobratimskih veza, kao i  o oslikavanju crkve sv.oca Nikolaja uz učešće freskopisaca sa Moskovskog univerziteta arhitekture. Zahvalio bih se i u svoje lično ime, kao i ambasade Ruske Federacije i naroda Rusije na dobrotvornom poklonu, koji već drugi put zaredom prave mještani Milića i Bratunca. Posebna zahvalnost i načelniku opštine Marku Saviću, predsjedniku SO Milići Predragu Sušiću i predsjedniku udruženja „Istočna alternativa“ Vojinu Pavloviću“, rekao je sekretar Jurij Pičugin.

Састанак са секретарима амбасаде Руске Федерације у БиХ