joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

03.04.2023.

Polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje u Milićima, uz prisustvo rukovodstva Opštinske uprave Milići, Opštinske boračke organizacije i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, 31.marta 2023.godine počelo je obilježavanje Dana opštine Milići.

„Danas obilježavamo Dan opštine Milići i 31.godinu od njenog osnivanja. Protokolom je predviđeno da prva aktivnost bude polaganje vijenaca na Spomen obilježje palim borcima, njih 231 je položilo svoj život i ugradilo u temelje Republike Srpske. Ono što želim da istaknem je da je opština Milići stvorena u miru, 31.marta 1992.godine“, rekao je načelnik opštine Marko Savić u svom obraćanju medijima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je obaveza svih koji predstavljaju institucije Republike Srpske na svim nivoima da prvo kod spomenika odaju poštu poginulim borcima, a da nakon toga nastave sa aktivnostima predviđenim protokolom."31 godina postojanja Milića i Republike Srpske nije ni mnogo, ni malo, kao i da se danas sa ponosom može reći da je ova opština izgradila sve potrebne institucije za normalan život građana - dom zdravlja, zgradu opštine, škole, obdanište i sve ono što treba da zadovolji potrebe građana koji žive na ovom prostoru. Treba da gradimo što više radnih mjesta, koja će zaposlenim ljudima omogućiti plate da mogu da žive i izdržavaju svoje porodice, da ovdje ostanu i opstanu. Ponosan sam što ćemo danas uručiti ključeve od novoizgrađene hale investitoru iz Bačke Palanke, a koja je izgrađena sredstvima Vlade Republike Srpske, Pokrajinske Vlade Vojvodine i Opštine Milići", rekao je premijer Višković.

U zgradi opštine Milići održan je kratak radni sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim, na kom su pored načelnika opštine prisustvovali i zamjenik načelnika Danijel Kukić, predsjednik SO Milići Predrag Sušić i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju Slaviša Stanković. Jedan od principa privredne, društvene i kulturne saradnje je uspostava pobratimskih odnosa sa gradom Novouljanovsk iz Rusije.

Na svečanoj sjednici koja je održana u amfiteatru SŠC „Milutin Milanković“, Skupština opštine Milići uručila je nagrade i priznanja za 2022.godinu: Javna ustanova „Vode Srpske“ Bijeljina - „Zlatni grb opštine Milići“ sa priznanjem „Povelja opštine Milići“; Pokrajinska Vlada Autonomne pokrajine Vojvodina - „Zlatni grb opštine Milići“ sa priznanjem „Povelja opštine Milići“; Organizacija rezervnih vojnih starešina Nova Pazova – „Grb opštine Milići“ sa priznanjem „Povelja opštine Milići“; Milivoje Ćirković - „Grb opštine Milići“ sa priznanjem „Povelja opštine Milići“;  Branislav Spasojević - „Grb opštine Milići“ sa
priznanjem „Povelja opštine Milići“; Radomir Dimitrić , posthumno – „Zlatna Povelja opštine Milići“; Trgovine i pekara „SAN“ Milići – „Posebna Povelja opštine Milići“ i Prizma d.o.o. Milići – „Povelja opštine Milići“.

Ključeve novoizgrađene hale u industrijskoj zoni „Podgora“ načelnik opštine Marko Savić uručio je investitoru i vlasniku preduzeća „Div trejd Birač“ Zoranu Kneževiću. Takođe se zahvalio Vladi Republike Srpske i  Pokrajinskoj Vladi Vojvodine koji su pomogli da si izgradi ovaj objekat ukupne vrijednosti 2,2 miliona KM.

„Sa velikim zadovoljstvom i ponosom odazvao sam se pozivu predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i naše braće iz Milića da zajedničkim finansijskim sredstvima izgradimo ovu halu. Izuzetan čovek i privrednik iz Bačke Palanke gospodin Knežević ovde planira da zaposli 90 radnika, što će značiti da će ljudi ostati ovde, da neće biti migracija prema Novom Sadu i Beogradu i da će se na taj način u budućnosti, kroz nove poslovne aranžmane očuvati opština i izgrađivati novi pogoni. Zahvaljujem se rukovodstvu opštine Milići na priznanju i nosiću ovaj dan u srcu kao veoma značajan za mene lično i sve građane ove lokalne zajednice“, rekao je Igor Mirović predsjednik Pokrajinske Vlade Vojvodine.

Zoran Knežević vlasnik firme "Div trejd" rekao je da ona postoji od 1998. godine i bavi se proizvodnjom džambo vreća."Izvozimo pretežno nekih 70 odsto proizvodnje u EU i Rusiju. Naš glavni kupac u Republici Srpskoj je „Alumina“ što je i razlog zbog čega smo odlučili da se ovde pozicioniramo kako bi radili i za tržište u BiH. Planirano je da se zaposli po 45 radnika u dve smjene i da se na mesečnom nivou proizvede 20.000 vreća“, rekao je gospodin Knežević.