joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

БОСНА  И  ХЕРЦЕГОВИНА
РЕПУБЛИКА  СРПСКА

ОПШТИНА op mil МИЛИЋИ

НАЧЕЛНИК   ОПШТИНЕ

  _____________________________________________________________
    Јована Дучића б.б. 75446 МИЛИЋИ  Тел.  ++ 387 (0) 56 740 195   Факс  745 431
                                 Е-маил : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   www.opstinamilici.org

Broj: 02-332-3-2 /12


Milići, 11.04.2012.godine

                                              SAOPŠTENJE ZA JAVNOSTU poslednjih nekoliko dana svjedoci smo neprijatnih zbivanja u ŠG „Birač“ Vlasenica kao posledice mjera koje Vlada RS i direkcija  JP „Šume Republike Srpske“ provode u istom. Naša lokalna zajednica ne može ostati statična na zbivanje jer u sastavu ŠG „Birač“, svoju poslovnu djelatnost ostvaruje i ŠU Milići koja egzistira u granicama opštine Milići. Osjećamo našom obavezom da građane Vlasenice, Milića i ostalih opština koje pokriva ŠG „Birač“ informišemo o sledećem:

1.    Šumsko gazdinstvo „Birač“ nastalo je 2005.godine posle usvajanja izmjena i dopuna Zakona o šumama. U sastavu tog gazdinstva ušla su ŠG „Milići“ Milići, ŠG „Zmajevac“ Šekovići, i ŠG „Birač“ Vlasenica. Šumama na području opštine Zvornik  i Osmaci i do tada je gazdovao ŠG „Birač“ Vlasenica. Moramo priznati da smo nevoljno prihvatili tajkoncept organizovanja jer je jedino gazdinstvo koje je u tom momentu pozitivno poslavalo bilo upravo ŠG iz Milića, ali smo disciplinovano prihvatili novu situaciju, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je značajan broj kadrova iz ŠG Milići bio uključen u proces organizovanja proizvodnje i rukovođenja novim gazdinstvom ŠG „Birač“ Vlasenica.

2.    U javnoj raspravi koja je tada vođena o samom konceptu novog gazdinstva nikada nismo isticali uslov da sjedište istog bude u Milićima.Krenulo se u rješavanje nagomilanih problema, vladala je pozitivna poslovna klima i novo gazdinstvo je uspjelo da popravi finansiski rezultat na kraju 2007.godine. Ubrzo i iznenada dolazi do smjene skoro svih kadrova koji su bili uključeni u sistem proizvodnje i rukovođenja. Kraj 2008.godine ŠG „Birač“ ponovo iskazuje finansiski gubitak što je izazvalo reakciju SO Milići koja  31.03.2009.godine  pokreće inicijativu za izdvajanje ŠU „Milići“ iz sastava ŠG „Birač“ i formiranje ŠG „Milići“.

3.    Slijedi niz aktivnosti SO Milići i Načelnika opštine Milići u realizovanju zaključaka sa SO Milići od 31.03.2009.godine. U nizu prepiski koje su upućene Vladi RS, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i prema JP „Šume Republike Srpske“. U svoj toj korespodenciji sa nadležnim institucijama dominantno je bilo to da se učini maksimum da se sredi stanje u gazdinstvu „Birač“ a kao prvo potencirana je pogubna kadrovska politika u njemu. Koristili smo svaku priliku i prilikom prepiski a i u kontaktima da ponovo aktueliziramo naš zahtjev za izdvajanje iz tog gazdinstva. Ali nikada niti jednim aktom, stavom ili razgovorom nismo tražili premještanje sjedišta gazdinstva „Birač“ u Miliće. Ne znam kome je trebalo plasiranje te neistine i u koje svrhe.
Poslednji dopis kojeg smo zajednički uputili sa Šekovićima i Zvornikom u četiri tačke dali smo ocjenu stanja u ŠG „Biač“ a u predlogu zaključka mjera koje treba preuzeti, nema neikakvih insinuacija o premještanju sjedišta ŠG“Birač“ u Miliće.

4.    Mi moramo stati u zaštitu i moralnog i stručnog kredibiliteta gospodina Samojka Palangetića, dipl. inžinjera šumarstva, koji je od strane JP „Šume Republike Srpske“ a uz saglasnost Vlade imenovan za VD direktora ŠG „Birač“ Vlasenica. Palangetić je osam godina bio tehnički direktor ŠG „Milići“ i dvije godine tehnički direktor novoformiranog ŠG „Birač“ Vasenica. O njegovom radu postoj samo riječ hvale i poštovanja. Za tih 10 godina rukovođenja nijedno gazdinstvo nije ostvarilo poslovni gubitak. Mislimo da bi on u ovom trenutku bio pravo rješenje za VD.
Netačne su izjave zlonamjernih ljudi da je on jedan od odgovornih za sadašnje stanje u gazdinstvu u kome je poslednjih 5 godina radio kao niskorangirani inžinjer voljom rukovodstva i JP i ŠG ispaštajući grijeh što je iz Milića

Sva ova dešavanja u ŠG „Birač“sve više nam daju za pravo da našu inicijativu za izdvajanje ŠU Milići iz sastava ŠG „Birač“ treba ozbiljno uzeti u razmatranje i prioritetno rješavati. Podsjećanja radi na tematskoj sjednici Vlade u Rogatici koja je održana u novembru 2011.godine jedan od Zaključaka je i formiranje komisije koja treba da obiđe ŠG u kojima su podnijeti zahtjevi za izdvajanje i da utvrdi opravdanost tih zahtjeva iz tog razloga smatramo da komisija treba brzo da završi  povjereni posao.

Sva potrebna dokumentacija vezana za ovo saopštenje može se dobiti na uvid u arhivi Načelnika opštine Milići.                                                                                                NAČELNIK OPŠTINE
                                                                                                Živojin Jurošević, s.r.