joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

29.08.2023.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je u pravoslavlju porodica svetinja, iskonska vrijednost od koje se ne može odustati, te da će Vlada nastaviti da preduzima potrebne mjere za očuvanje i brojnost porodice.

Nakon što je u Milićima učestvovao u Velikogospojinskoj litiji za spas porodice, Višković je rekao novinarima da je imao potrebu da se, kao predsjednik Vlade Republike Srpske, pojavi u rodnom mjestu i podrži mjesno sveštenstvo u organizaciji litije. On je istakao da ne treba nasijedati na neke nove vrijednosti i na to da neko sa strane servira šta bi za nas bilo dobro, a šta loše.

"Mi najbolje znamo šta je za nas dobro, a to je da očuvamo našu vjeru, porodicu i porodične vrijednosti", istakao je Višković.

On je naglasio da se kod nas mora znati ko je sin, a ko kćerka i šta znači porodica.

"Drago mi je da je na Velikogospojinskoj litiji prisutan veliki broj građana, pogotovo djece koja su naša i budućnost Republike Srpske", rekao je Višković.

Višković je zahvalio sveštenstvu u Milićima što su na praznik Vaznesenja Presvete Bogorodice organizovali ovu litijuju sa porukom da se porodica mora čuvati, napomenušvi da sve što nam se dešava ide iz kuće i porodice.

"Što prije to shvatimo vjerovatno ćemo lakše rješavati mnoga druga pitanja, jer je pogrešna teza da, kad se nešto dogodi, svi pokušavamo da tražimo neko opravdanje ili krivimo drugoga, a u suštini sve ide iz kuće", rekao je Višković. Prema njegovim riječima, što se više bude davalo značaja porodici, odgoju i vaspitanju djece, Srpska će biti zdravije društvo, a to je i garancija njene bolje budućnosti. Višković je naglasio da će Vlada Republike Srpske nastaviti da preduzima sve potrebne mjere za očuvanje i brojnost porodice, kao i da radi da uslovi za učenje budu bolji.

Načelnik opštine Milići Marko Savić pojasnio je da je litija organizovana jer smatraju da posebnu pažnju treba posvetiti razvoju porodice i njenoj brojnosti. On je dodao da je Velikogospojinska litija za spas porodice krenula sa Trga rudara do hrama posvećenog ocu Nikolaju, gdje je služen moleban, a potom su nastupala kulturno-umjetnička društva sa Han Pijeska, iz Srebrenice i Milića.

Velikogospojinska litije za spas porodice organizovana je u okviru manifestacije "Julsko-avgustovski dani kulture i sporta - Milići 2023".

Donatori:

Osim opštine Milići, organizaciju "Dana porodice" podržali su:

AD "Komunalno" Milići, ŠG "Milići", kompanija "Boksit", "Korund", "Gramel", "Soligna" i "Wood-impex".

Među darovanim porodicama iz Milića su:

Mimić - Nemanja i Jadranka (Nikolaj,David, Vasilije, Kristijan i Ana )
Milanović - Miloš i Jovana (Mihajlo, Lara , Lazar i Uroš)
Marković - Strahinja i Borka ( Tamara, Andrea i Vojislav)
Madžarević - Radoje i Milica (Jovana, Jelena, Ivana i Nenad)