joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

27.07.2023.

Potpisivanjem Memoranduma u Milićima,  označen je početak zajedničke inicijative provođenja mjera za unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u opštini MIlići.

Rezidentna predstavnica UNDP-a, odnosno  Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Steliana Nedera  izjavila je da što se tiče potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Milićima i finansijskog ugovora o uvođenju energetske efikasnosti u javne objekte, takođe, imamo aktivnosti vezane za javnu rasvjetu. “Radi se o srednjoročnim i dugoročnim uštedama u javnom budžetu. U pitanju su mjere čiji je fokus na smanjenju tekućih troškova, koji se odnose na grijanje i struju. Poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj upravi, predstavlja bitan dio aktivnosti UNDP-a. Drago nam je da se ovaj projekat iz oblasti energetske efikasnosti, finansira iz Zelenog klimatskog fonda (GCF) i da će se primjenjivati ovdje u Milićima. Vrijednost projekta GCF-a je 17 miliona dolara i implementira se u BiH već sedam godina. Ovi projekti se finansiraju širom BiH, tako što dio sredstava obezbjeđuje GCF a drugi dio se obezbjeđuje od strane nadležnog ministarstva Republike Srpske i nadležnih opštinskih organa”, rekla je gospođa Nedera.

“Mi smo danas imali priliku da potpišemo Memorandum o razumijevanju sa Razvojnim programom UN-a. Riječ je o projektu koji se bavi energetskom efikasnošću i smanjenjem emisije ugljen dioksida u atmosferu. Danas smo stavili paraf na jedan sporazum, koji obavezuje opštinu Milići na ulaganje od milion maraka u naredne dvije godine i uz finasniranje UNDP-a od 250.000 KM, kao i tehničku podršku u sprovođenju procedura. Važno je napomenuti da mi moramo napraviti iskorak ka ovim investicijama. Kroz ovaj Sporazum planiramo realizovati nekoliko važnih projekata za našu lokalnu zajednicu. Prije svega ćemo zamijeniti postojeću rasvjetu sa led rasvjetom a riješićemo i problem rasvjete u nekoliko javnih objekata na području opštine Milići. Počev od postojeće zgrade opštine Milići, onda centralne osnovne škole i predškolske ustanove. Na ovaj način će biti zaokružen problem, od energetske efikasnosti do povećavanja smještajnih kapaciteta unutar obdaništa i to je za nas jako bitno. Mi smo prepoznali UNDP kao partnera koji nam je potreban u realizaciji projekta. Nije riječ ovdje samo o sufinansiranju, nego i o timu ljudi koji tamo radi. Prvenstveno na čelu sa Sinišom Ubiparipovićem i Nejrom Bašić sa kojima smo imali jako dobru saradnju na izradi ovog projekta, te koristim  priliku da im se zahvalim na trudu koji su uložili. Projekat je prihvatljiv za sve i donijeće samo korist. Sredstva ćemo uplaćivati u ratama i ona su obezbijeđena za ovu namjenu. Do kraja godine uplatićemo jednu polovinu a tokom sledeće godine ostatak. Projekti će se raditi po fazama i ja se nadam će se u realizaciju jednog od njih početi do kraja godine. Nama je u planu da prvo krenemo sa rasvjetom a onda i sa ostalim javnim objektima”, rekao je načelnik opštine Marko Savić u svom obraćanju medijima.

UNDP projekat energetske efikasnosti