slider1

joomla backup

TB Milic 955x430 topslika

19.01.2023.

U amfiteatru SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima, 18.januara 2023.godine, održano je predavanje na temu „Hodočašće i srpska golgota“ LJubomira Saramandića, kustosa Srpske kuće na Krfu. Prisutni  na predavanju su imali priliku da čuju kratku uvodnu priču o hronologiji boravka Srba na Krfu i vide projekciju fotografija uz virtuelno vođenje poput onog u Srpskoj kući na Krfu.

„Imam tu čast da duže od dve decenije obavljam dužnost kustosa Srpske kuće na Krfu. To je zdanje velike arhitektonske vrednosti, ustupljeno od strane krfske opštine srpskoj državi, sastoji se od muzeja “Srbi na Krfu od 1916-1918“ i počasnog konzulata Republike Srbije. Za nas Srbe, koji na tom ostrvu ne možemo da budemo samo turisti, posetom Srpskoj kući, ostrvu Vido, muzoleju i svim ostalim spomenicima, srpskim svetinjama postajemo hodočasnici. Rečenica koju najčešće citiram, izgovorena 1918.godine od strane mitropolita tada beogradskog, kasnije prvog srpskog patrijarha Dimitrija, koji je rekao da će ostrvo Krf jednog dana biti srpski Jerusalim, zborište novih i srećnih generacija zahvalnih srpskih potomaka. Najveće zadovoljstvo je subjektivan osećaj da je izgleda bio potreban čitav vek ne bi li se te reči ostvarile i za ove 23 godine, koliko sam tu, broj posetilaca se gotovo udesetostručio. Naravno, najviše ih je iz Srbije, međutim posebna mi je čast što sve veći broj građana iz Republike Srpske dolazi na ovo mesto”, rekao je LJubomir Saramandić u svom obraćanju medijima.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da pored zabavnih sadržaja koje je Opštinska uprava organizovala u prethodnom periodu,  predavanje gospodina Saramandića vezano za stradanje srpskog naroda na Krfu sada privuklo drugi vid publike.

Љубомир Сарамандић предавање Ходочашће и српска голгота